Sve spremno za početak gradnje auto-puta: Stigle mašine iz Kine | Ekonomist

Sve spremno za početak gradnje auto-puta: Stigle mašine iz Kine

Prva veća isporuka mašina kineske kompanije CRBC koja će graditi prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa dopremljene su brodom danas u Luku Bar, saznaje CdM. Mašine će u naredne dvije sedmice biti transportovane na gradilište.

Brodom iz Kine stigli su i iskusni radnici i inženjeri koji su već radili na sličnim projektima, pa je time sve spremno za početak glavnih radova na prvoj dionici autoputa Bar-Boljare u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorostva i CRBC kompanije iz Kine u Crnu Goru dopremljeno 267 mašina ukupne vrijednosti 20,4 miliona dolara, koje će se najvećim dijelom koristiti u ovoj fazi radova na izgradnji autoputa.

U sklopu prve isporuke iz tri kineske luke Šangaj, Ćindao i Tianđin stigle su i ostale mašine i mehanizacija.

“Stigli su utovarivači koji se koriste za zemljane radove, aksijalni ventilatori za provjetravanje pri izgradnji tunela, zatim agregati za struju, kompresori za vazduh, pumpe za beton, bageri i vibro valjci za sabijanje tla. U narednom periodu očekuju se još dvije isporuke, u sklopu kojih će iz Kine u Crnu Goru stići još 51 mašina, čime će biti kompletirana i spremna sva potrebna mehanizacija za početak radova na izgradnji autoputa”, stoji u saopštenju.

Iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation CRBC, izvođača radova na izgradnji autoputa, kazali su da je sada u toku izgradnja kampova za smještaj radnika, kao i da se privode kraju aktivnosti na kompletiranju prve faze zapošljavanja domaće radne snage.

„Prošle sedmice imali smo redovni sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, gospodinom Brajovićem, u cilju izvještavanja o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta. Ministar je izrazio nadu u intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta, kako bi konkretni radovi na izgradnji prvih dijelova autoputa počeli što prije, ističući da će investitor i dalje pružati maksimalnu podršku izvođaču u okvirima svojih nadležnosti, a u skladu sa ugovorom i relevantnim propisima“, saopštio je novoimenovani direktor kompanije CRBC, Gao Liang.

On je poručio da je za CRBC izgradnja autoputa Bar-Boljare veliki izazov, ali i da su u potpunosti spremni za završetak pripremnih radova i prelazak u narednu fazu gradnje.

Ministar Ivan Brajović je povodom dolaska prvog većeg kontingenta građevinske opreme u Luku Bar potrebnog za realizaciju autoputa Bar – Boljare, izrazio nadu da će ovaj projekat biti primjer saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. On je posebno istakao značaj angažovanja domaćih podizvođača, što će biti snažan impuls daljem privrednom rastu i razvoju Crne Gore, i ukazao da će posebna pažnja biti posvećena kvalitetu izvedenih radova i poštovanju domaćih i međunarodnih standarda i pravila struke.

Podsjećamo da je od početka godine kineska firma zadužena za gradnju prioritetne dionice auto-puta više puta raspisivala oglase za zapošljavanje crnogorske radne snage. Najviše se traže inženjeri i prevodioci, zatim građevinski radnici, čuvari objekata, kuvari, vozači i slično.

Nedavno, iz kompanije CRBC je saopšteno da im je u Kolašinu potrebno još 260 radnika i da prednost u dobijanju posla ima lokalno stanovništvo. Kako su u kolašinskom Zavodu za zapošljavanje objasnili, predstavnici kineske kompanije u Crnoj Gori precizirali su da im je potrebno 80 nekvalifikovanih radnika, zatim rukovaoci građevinskih mašina, bageristi, vozači teretnih i putničkih vozila, operateri na utovarivačima, betonskim mješalicama i pumpama. Pored njih traže se tesari, armirači i električari. Za posao na prvoj dionici auto-puta do sada se, kako su istakli u kolašinskom Zavodu za zapošljavanje, prijavilo 220 građana.

Kompletan posao, kako je najavio Brajović, treba da bude završen do 11. maja 2019. godine.

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top