Sve je više falsifikovanih novčanica, evo kako da ih prepoznate

Falsifikovanu novčanicu nije teško prepoznati ako znate šta se nalazi na originalnoj i šta je štiti od falsifikata. Prije svega, treba obratiti pažnju na kvalitet papira, ali i na reljefnu štampu.

– U Crnoj Gori se najčešće pojavlju falsifikati koji se proizvode van granica Crne Gore, što govori u prilog tome da faslifikovanje novca ima taj prekogranični i organizovani karakter. Jako je važno da građani pogledaju novac, da provjere novac jer samim tim će im se odmah ukazati sumnja – kaže za Prvu Dejan Levičar iz Centralne banke.

A prvo što treba da pogledate i na šta treba da obratite pažnju je vodeni žig i zaštitna nit. Na svjetlu, žig i zaštita se presijavaju.

– Evo recimo kod originalne novčanice eura. Kod nove Evropa serije u apeonima od 5, 10, 20 eura, postoji i ova zaštita koja se zove smaragdni broj. Na njoj možete da vidite na tamno teget podlozi, ta zelena linija koja pleše od dolje na gore – objašnjava Levičar.

Centralna banka od početka godine povukla je iz opticaja 165 komada falsifikovanog novca ukupne vrijednosti oko 12 hiljada eura. Prošle godine u isto vrijeme pronađeno je 139 falsifikata vrijednosti oko 7 hiljada i 700 eura.

– Kod nas se najčešće pojavljuje falsifikat novčanice od 50 eura. Veoma dobre izrade. Takvih je bilo 97 komada tih je obrađeno u prethodnom periodu – upozoravaju iz Centralne banke.

Iz Centralne banke poručuju građanima da budu oprezni sa novcem i da svaku sumnjivu novčanicu prijave policiji ili najbližoj banci.

__________________________________________________________________________

Izvor: Prva TV/Antena M

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top