Svaki treći stanovnik Monaka je milioner

Druga najmanja država na svijetu, Monako, sa 38.300 stanovnika najgušće je naseljena zemlja svijeta, ali je i dom 12.261 milionera.

Stanovnika je, poređenja radi, duplo manje nego u Nikšiću, ali ih to nije spriječilo da naprave jednu od najbogatijih država svijeta.

Brojka milionera u Monaku, kako piše Business Insider, a prenosi Tanjug, za samo pet godina skočila je 12 procenata, pa sada svaka treća osoba koja živi u Monaku posjeduje milion dolara.

Stopa siromaštva u državi ravna je nuli, a bruto društveni proizvod po glavi stanovnika iznosi 165.420 dolara.

Zapravo, Monako je jedna od samo četiri zemlje svijeta u kojoj BDP po stanovniku premašuje 100.000 dolara.

Prvi na toj listi je Lihtenštajn sa 166.021 dolara (ali on ima i 80 puta veću površinu od Monaka), drugi je Monako, a slijede ih Luksemburg i Bermude.

Od ukupnog broja stanovnika njih čak 75 odsto su pridošlice, odnosno stalni stanovnici koji su rođeni van te države.

Monako je dom i jedne od najskupljih ulica svijeta, Avenije Princeza Grejs koja je ime dobila po glumici Grejs Keli, nekadašnjoj princezi Monaka.

Osim što je izuzetno skup, Monako je i bezbjedan. Riječ je zapravo o jednom od najsigurnijih gradova svijeta. Ima jednog policajca na svakih sto stanovnika, pa je cijeli grad pokriven neprekidnim video nadzorom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top