Svaki Norvežanin je milioner, ali... | Ekonomist

Svaki Norvežanin je milioner, ali…

Vrijednost državnog naftnog fonda Norveške, koji je poznat kao najveći na svijetu, gotovo je udvostručena za posljednje tri godine, zbog čega su sada svih 5,2 miliona Norvežana milioneri, makar na papiru.

Prema saopštenju norveške centralne banke, ovaj investicioni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspio je da u prošloj godini ostvari stopu povraćaja od svojih investicija širom svijeta u visini od 7,6 odsto.

Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 6,431 milijardi kruna (745,1 milijardi eura), dok je krajem 2011. godine, vrijednost fonda bila 3,312 milijardi kruna, prenosi agencija France presse.

Prošlogodišnje povećanje vrijednosti fonda za 544 milijarde kruna u odnosu na 2013. godinu pripisuje se prije svega zaradi fonda na berzama, budući da preko 60 odsto njegovog portfolija čine dionice.

Kako bi platila buduće troškove, Norveška tradicionalno ostavlja po strani cjelokupan prihod koji ostvaruju državne naftne kompanije, dok vlada ne smije da povlači iz fonda više od 4,0 odsto godišnje, projektovani godišnji profit fonda, da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

“Moramo biti spremni na zarade koje nisu tako visoke u budućnosti”, izjavio je guverner centralne banke Norveške, Uistejn Ulsen.

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top