Svaki dvadeseti stanovnik EU stariji od 80 godina | Ekonomist

Svaki dvadeseti stanovnik EU stariji od 80 godina

U Evropskoj uniji živi 27,3 miliona ljudi koji imaju više od 80 godina, pokazuju podaci Eurostata, koji ukazuju da je ta cifra za sedam miliona veća nego prije deset godina.

Rastući broj starijih osoba u EU (od 4,1 odsto u 2006. do 5,4 odsto u 2016) govori da je u 2016. u EU zapravo svaki dvadeseti stanovnik stariji od 80 godina. Među njima su dvije trećine žene, što na nivou EU, to i posmatrajući po zemljama članicama.

Udeo starijih osoba pretenduje da bude i veći, navodi se na sajtu Eurostat, u južnim zemljama članicama EU koje bilježe najveći procenat prema ovim podacima. To su Italija sa 6,7 odsto starijih od 80 godina, Grčka sa 6,5 odsto, Španija sa šest odsto i Portugal sa 5,9 odsto. Slijedi Njemačka sa 5,8 odsto starijih u odnosu na cijelu populaciju.

S druge strane, Irska, Slovačka i Kipar billeže najmanji procenat starijih stanovnika u svojoj populaciji, koji iznosi po nešto više od tri odsto.

Poredeći da podacima od prije deset godina, udio stanovništva starijeg od 80 godina porastao je u svim zemljama EU izuzev u Švedskoj.

Najveći porast registrovan je u Grčkoj – sa 4,1 odsto na 6,5 odsto, potom u Litvaniji, Portugaliji, Estoniji, Letoniji i Sloveniji, pa Španiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Italiji.


 

Izvor: Bizlife

 

Komentariši

Top