Svaka šesta kompanija u EU prodavala je u 2016. robu i usluge putem interneta | Ekonomist

Svaka šesta kompanija u EU prodavala je u 2016. robu i usluge putem interneta

Svaka šesta kompanija u Evropskoj uniji prodavala je prošle godine proizvode i usluge putem Interneta.

Ukupno je 16 posto kompanija u EU prošle godine primilo narudžbe putem internetske stranice ili aplikacije, utvrdili su u Eurostatu, primjećujući da je njihov udio više-manje nepromijenjen od 2014. godine.

U 2010. godini samo je 12 posto njih koristilo Internet kao kanal prodaje.

Gotovo sve su kompanije prodavale svoje proizvode i robu na matičnom tržištu, a manje od njih pola prodavalo ih je klijentima – građanima i kompanijama – u drugim članicama EU.

Tek nešto manje od četvrtine prodavalo ih je putem Interneta i klijentima izvan EU-a, utvrdili su u Eurostatu.

Među zemljama članicama Irska se izdvajala kao zemlja s najvećim udjelom kompanija koje su prošle godine prodavale proizvode i usluge putem Interneta – od 26 posto.

Slijedi Švedska s 25 posto, Danska s 24 posto, Holandija sa 22 posto i Belgija sa 21 posto.

Najmanje su Internet kao kanal prodaje koristile kompanije u Rumuniji, njih sedam posto, te u Bugarskoj i Poljskoj, po devet posto, i Italiji i Letoniji, po 10 posto.

U Hrvatskoj je prošle godine svaka sedma kompanija – odnosno njih 14 posto – prodavala proizvode i usluge putem Interneta. Njih 71 posto imalo je internetsku stranicu.

Pritom je 96 posto takvih kompanija u Hrvatskoj koristilo Internet za prodaju na domaćem tržištu. Njih 46 posto prodavalo je putem Interneta i klijentima u drugim zemljama Evropske unije a 33 posto prodavalo je u treće zemlje.

U prekograničnoj internetskoj prodaji u druge zemlje EU najviše su se isticale kompanije na Kipru, s udjelom od 71 posto, te one u Austriji, sa 69 posto. Slijede Luksemburg sa 61 posto, Litvanija sa 57 posto, te Italija, Grčka i Malta s udjelom kompanija koje su putem Interneta prodavale robu i usluge u druge zemlje EU od 55 posto.

Najmanje ih je – trećina ili još manje – zabilježeno u 2016. godini u Finskoj, 24 posto, Rumuniji, 28 posto, Danskoj, 30 posto, i Švedskoj, 33 posto.

U internetskoj trgovini s trećim zemljama izdvajale su se kompanije na Malti, s odgovarajućim udjelom od 44 posto. Slijedi Irska sa 41 posto, Portugalija sa 40 posto, te Grčka i Austrija s po 39 posto.

Troškovi transporta najveća su prepreka za prekograničnu trgovinu u EU.

Većina kompanija koja je prošle godine zaprimila narudžbe putem Interneta ili aplikacija – njih 59 posto – nije imala nikakvih teškoća pri internetskoj prodaji u druge zemlje EU.

Gotovo 38 posto njih imalo je teškoća, među kojima su se izdvajali ekonomski razlozi, poput visokih troškova isporuke ili povrata proizvoda. Njih je kao problem izdvojilo 27 posto kompanija.

Slijede tehničke teškoće poput nepoznavanja stranih jezika – koje je kao problem izdvojilo 13 posto kompanija – i prilagodbe oznaka na proizvodima (navelo ih je devet posto kompanija).

Njih dvanaest posto navelo je kao teškoću pravne razloge povezane s rješavanjem žalbi i sporova, napominje Eurostat.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top