"Svaka budala može da vodi dobar biznis" | Ekonomist

“Svaka budala može da vodi dobar biznis”

Briljantni i dobro obrazovani direktori i menadžeri sinonimi su za kompanije milijardera poput Stiva Džobsa, Marka Zakerberga ili Džefa Bezosa.

Međutim, Voren Bafet smatra da, umjesto u gazdu, treba ulagati u “biznis koji svaka budala može da vodi”, jer ulaganje u kompaniju na osnovu njihovih lidera, nekada, i nije najbolja opcija.

U intervjuu koji je dao za Anketni odbor finansijske krize 2010. pitali su ga šta ga privlači u upravljanju Mudisa – agencije za kreditni rejting, koja je bila u centru debakla hipotekarnih hartija od vrijednosti, kada je pravio svoju početnu investiciju, Bafet je rekao:

“Nisam ništa znao o upravljanju Mudisa. Kada se menadžment sa briljantnom reputacijom zakači za posao sa ugledom loše ekonomije, to je reputacija biznisa koja ostaje netaknuta.”

Bafet ističe da ako imate dovoljno dobar posao, ako imate monopol nad novinama, ako imate televizijsku stanicu, “onda biznis može da pokrene i vaš rođak idiot”.

On je istakao da ako imate stvarno dobar posao, ne postoji razlika u tome ko ga pokreće.

Naravno, postoje neke razlike kada je u pitanju upravljanje. Na primjer, kako kaže, ako ste prije deset godina posjedovali jedini list u gradu, onda ste osoba sa cijenama moći – i to je dobar posao.

Bafet je rekao da je slučaj Mudisa u suštini sličan. Veoma malo kompanija je imalo konkurentnu poziciju agencije za rejting kao što su Mudis I S&P.

On je čak otišao tako daleko nazivajući ih “prirodni duopol u izvjesnoj meri”, naročito zato što je u njihovoj srži postojao zajednički standard regulatora.

Ukratko, Bafet smatra da bi moglo da bude pametno ulagati u preduzeća koja će donijeti profit, ne obazirući se na to “ko pokreće šou”.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top