Švajcarsku ugrožava "šoping turizam" | Ekonomist

Švajcarsku ugrožava “šoping turizam”

Švajcarski maloprodajni sektor i dalje je pod pritiscima. Prihodi, prilagođeni broju radnih dana i praznika, za 0,9 odsto su niži u junu u odnosu na jun 2014. U nominalnom iznosu, prihodi maloprodaje pokazuju pad od 2,8 odsto, , saopštio je Federalni zavod za statistiku (OFS), prenosi švajcarski list 20 minit.

Situacija je, međutim, bolja kada se ukupni promet posmatra na mjesečnom nivou. U odnosu na maj ove godine, vrijednost maloprodaje porasla je realno 1,4 odsto a nominalno 1,3 odsto.

Prema informacijama iz sektora, švajcarski distributeri suočavaju se s velikim izazovima, kao što je snažna domaća valuta, snižavanje cijena i prodaja putem interneta.

Maloprodajna branša u prvom polugodištu pretrpjela je pad prihoda od 1,9 odsto, prema podacima insituta za tržišna istraživanja GfK.

Sektor prehrambene robe bio je u padu 1,3 odsto na godišnjem nivou, dok je neprehrambeni sektor ostvario rast od 3,2 odsto.

Kako navode stručnjaci iz GfK-a, švajcarski maloprodajni sektor reagovao je promotivnim akcijama i popustima na rast vrijednosti domaće valute, pa su hiljade proizvoda kupcima ponuđene po sniženim cijenama.

Međutim, drugo polugodište potvrdiće da li su preduzete mjere bile dovoljne da se zaustavi “šoping turizam”, ističu u GfK-u.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top