Švajcarski rudarski gigant posrnuo | Ekonomist

Švajcarski rudarski gigant posrnuo

Akcije švajcarskog rudarskog giganta Glenkora danas su pale više od 25 odsto na istorijski minimum.

Tržišna vrijednost Glenkora je od jutros umanjena za 3,5 milijardi funti (5,33 milijarde dolara), a pad akcija je posljedica bojazni u pogledu sposobnosti te kompanije da se izbori sa dugim periodom pada cijena metala.

Glenkor je usred nastojanja da rasproda aktive i prikupi sredstva koja bi mu pomogla u smanjenju tereta duga u visini od 30 milijardi dolara, kao i da zaštiti sopstveni kreditni rejting poslije sunovrata cijena ključnih proizvoda kompanije, bakra i uglja, prenosi Rojters.

Pad vrijednosti Glenkorovih akcija uticao je i na britanski rudarski sektor koji je takođe osjetio posljedice usporavanja tržišta u razvoju i smanjenja cijene sirovina, pa je tako indeks FTSE 350 oslabio danas na najniži nivo od decembra 2008. godine.

“Ako cijene vodećih sirovina ostanu na aktuelnim nivoima, naša analiza govori da će, u odsustvu važnog restrukturiranja, skoro cjelokupna vrijednost akcija Glenkora ispariti”, naveli su analitičari investicione banke Investek.

Akcije Glenkora su jutros pale 23 odsto na 75,01 penija, da bi nešto kasnije izgubile više od 27 odsto vrijednosti, potonuvši na rekordno nizak nivo od 70,66 penija.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top