Švajcarski izvoz za Rusiju kratkog daha | Ekonomist

Švajcarski izvoz za Rusiju kratkog daha

Ruski embargo omogućio je švajcarskim izvoznicima da povećaju plasman robe na njihovo tržište, ali su promjene sa cijenama valuta to promijenile. Franak je skočio a vrijednost rublje je opala u istom periodu.

Od jula 2014. do jula 2015. Švajcarska je izvezla 1.722 tone mesa u Rusiju, što je 10 puta više nego godinu ranije, pokazuju podaci Federalne uprave carina, a prenosi švajcarski list 24 sata.

Sličan trend, kako se navodi, pokazuje i izvoz voća, povrća i mliječnih proizvoda, uz četiri puta veći obim u drugoj polovini 2014. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše Tanjug.

Međutim, s padom rublje od decembra prošle godine i jačanjem franka mjesec dana kasnije, švajcarski proizvodi za rusko tržište postali su skupi, objašnjavaju iz Udruženja proizvođača mesa i Udruženja u sektoru voća i povrća.

Dodaju da su švajcarski proizvodi na ruskom tržištu pod jakim pritiskom konkurencije iz Turske, Irana i Kine. I to, kako navode, nije jedini razlog poskupljenja.

U maju 2015. ruske vlasti otkrile su tone mesa koje su ušle u njihovu zemlju sa švajcarskim deklaracijama, a zapravo porijeklom iz zemalja Evropske unije.

Od tada su administrativne procedure, čiji je cilj sprečavanja takve pojave, postale znatno složenije, kako za proizvođače mesa, tako i za proizvođače voća i povrća, što je dovelo do povećanja troškova izvoza i dodatnog poskupljenja proizvoda za rusko tržište.

U vezi s tim, iz ovih udruženja ističu da je pozitivan izvozni trend prema Rusiji kratkog daha i da meso uvezeno iz Švajcarske nema veći značaj za Ruse, budući da učestvuje sa svega 0,2 odsto u ukupnoj potrošnji.

Izvor:gdeinvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top