Švajcarska zagovara negativnu kamatnu stopu

Iz Švajcarske centralne banke poručuju kako trgovinski ratovi, Brexit i stanje oko Irana potpiruju globalnu neizvjesnost.
U septembru su ECB i FED smanjili kamatne stope, dok je Švajcarska zadržala stope u negativnoj teritoriji.

Članica Upravnog odbora Švajcarske centralne banke – SNB Andrea Maechler izjavila je kako trgovinski ratovi, Brexit i tinjajući sukob oko Irana dodatno potpiruju globalnu neizvjesnost, prigušujući spremnost industrije u cijelom svijetu da investira i poboljša produktivnost.

Ona je u obraćanju novinarima u Bernu istakla kako ekspanzivna monetarna politika koja trenutno dominira u centralnim bankama u drugim zemljama predstavlja “pravi lijek za nisku inflaciju i krhke ekonomije”.

“Švajcarskoj je negativna kamatna stopa zaista potreba i vrlo bitna”, rekla je Maechler, prenosi Anadolija.

Početak erozije civilizacije

U septembru su Evropska centralna banka – ECB i Američki federalne rezerve – FED smanjili kamatne stope, dok je Švajcarska zadržala stope u negativnoj teritoriji, gdje ih drži već pet godina.

Maechler je poručila kako bi niske i negativne kamatne stope mogle ostati na snazi u dužem vremenskom periodu zbog aktuelnih napetosti u svijetu.

“Iza te nepoznanice krije se pitanje ‘svjedočimo li početku erozije globalizacije?’ Upravo to izaziva određenu nelagodu i koči kapitalne investicije”, kazala je Maechler.


Izvor; Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top