Švajcarska testira dronove za obavljanje poštanskih usluga

Očekuje se da će proći bar još pet godina dok ovi dronovi ne uđu u širu primjenu, a plan je da se do tada riješe tehničke prepreke, ali i urede pravni okviri za dronove.

Švajcarska pošta objavila je ove nedelje kako su počeli da testiraju dronove za dostavu paketa, ali i kako se očekuje da ovakvi ‘leteći poštari’ u široku primjenu neće ući još barem pet godina.

Iz pošte su rekli kako će prvi testovi trajati do kraja jula. Dronovi sa osam propelera su vrlo laki i mogu teret težak do kilograma na jednom punjenju prevesti do 10 kilometara udaljenosti. Same letjelice su automatizovane i trebalo bi da lete po unaprijed definisanoj sigurnoj putanji. Upravo vrijeme do široke primene koristiće da bi testirali sve sigurnosne aspekte, ali i da se uredi sva regulativa.

Inače, ovakvo slanje paketa u Švajcarskoj bi moglo biti korisno zbog brojnih udaljenih i teško dostupnih alpskih sela. Sada će se uglavnom koristiti u kriznim situacijama, što bi moglo uključivati dostavu namjernica i drugih stvari u područja koja su odsječena nakon oluja, piše Guardian.

Izvor novaekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top