Švajcarska: Rast trgovinske razmjene | Ekonomist

Švajcarska: Rast trgovinske razmjene

 

Bern — Trgovinski suficit Švajcarske je u prvom kvartalu 2015., uprkos rastu izvoza, smanjen u odnosu na prethodno tromjesečje zbog precijenjene vrijednosti domaće valute.

Švajcarski izvoz je povećan u prvom ovgodišnjem kvartalu 1,4 odsto, na 50,6 milijardi franaka, u odnosu na isti period prije godinu dana.

Istovremeno, uvoz je opao za 4,4 odsto na 42,4 milijarde franaka, saopštila je Federalna uprava carina (AFD), tako da je spoljnotrgovinski suficit smanjen na 8,2 milijarde sa 8,4 milijarde franaka, koliko je iznosio u četvrtom tromjesečju lani.

Uvozna roba je između januara i marta ove godine pojeftinila za 5,1 odsto usljed jakog franka.

Samo u martu tekuće godine trgovinska razmjena Švajcarske sa svijetom zabilježila je rast od 3,2 odsto, na 17,9 milijardi franaka u odnosu na isti mjesec prošle godine. U posmatranom mjesecu je povećan i uvoz, i to za 1,7 odsto na 15,4 miljardi franaka.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju najveći rast izvoza ostvarila je industrija satova, od 3,1 odsto na 5,11 miljardi franaka, dok je najveći pad imala industrija papira od 13,1 odsto na 455 miliona franaka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top