Švajcarska predstavila novu novčanicu od 1.000 franaka

Švajcarska centralna banka (SNB) predstavila je redizajniranu verziju novčanice sa najvećom nominalnom vrijednošću od 1.000 franaka.

U saopštenju Centralne banke Švajcarske navodi se da će potpuno redizajnirana verzija novčanice, manja i samim tim lakše za rukovanje od prethodne, koja istovremeno uključuje kompletnu bezbjednosnu zaštitu, biti u opticaju od 13. marta, prenosi AP.

Objašnjavajući da su ovakve odluke pitanje politike SNB, potredsjednik Upravnog odbora Fric Curbrig naglasio je da ovaj potez u potpunosti odgovara potrebama ljudi.

– Novčanica od 1.000 franaka se koristi za plaćanja, a takođe ima funkciju čuvanja vrijednosti. Gotovina je i dalje veoma popularna u Švajcarskoj, to je kulturni fenomen – rekao je na konferenciji za štampu Curbrueg.

Švajcarski pristup novčanicama je u suprotnosti sa pristupom Evroske centralne banke, koja je 2016. donijela odluku da od januara ove godine prestane štampanje novčanice od 500 eura, zbog zabrinutosti da se one često koriste za ilegalne aktivnosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top