Švajcarska: Deflacija, rekordan profit centralne banke i nezaposlenost | Ekonomist

Švajcarska: Deflacija, rekordan profit centralne banke i nezaposlenost

U Švajcarskoj se bilježi deflacija, centralna banka najavljuje rekordan profit, a nezaposlenost raste.

Nezaposlenost u Švajcarskoj u porastu je od jula prošle godine, a broj nezaposlenih na kraju decembra 2014. iznosio je 147.369, što je za 10.817 osoba više nego na kraju novembra, objavio je Sekretarijat za privredu (SECO).

Nezaposlenost je u decembru nastavila s rastom, pa je stopa lica bez posla iznosila 3,4 odsto radno sposobnog stavnovništva, što je za 0,2 procentna poena više nego u novembru, prenio je švajcarski list 24 sata.  U poređenju sa decembrom 2013. godine, broj nezaposlenih u Švajcarskoj je ipak nešto manji (za 2.068 osoba, ili 1,4 odsto), ističu u Sekretarijatu.

Nezaposlenost među mladima (15 do 24 godine) u decembru je porasla na mjesečnom nivou (3,0 odsto), ali je na godišnjem u padu za 4,1 odsto.

Centralna banka Švajcarske očekuje rekordan profit u 2014.

Centralna banka Švajcarske (SNB) očekuje da je u prošloj godini ostvarila rekordan profit od 38 milijardi franaka (31,6 milijardi evra) zahvaljujući dobiti po osnovu deviznih sredstava i rezervi u zlatu.

Od upravljanja i investiranja deviznih rezervi, centralna banka očekuje profit od 34 milijarde franaka (33 milijarde dolara), a od zlatnih rezervi dobit od četiri milijarde franaka, prenosi agencija France Presse, i dodaje da će zvanični podaci biti objavljeni 6. marta.

Podaci objelodanjeni ranije ove nedjelje pokazali su da je ukupna vrijednost deviznih rezervi centralne banke porasla na rekordnih 495,1 milijardu franaka do kraja decembra prošle godine.

Deflacija 0,3 odsto

Potrošačke cijene u Švajcarskoj pale su u decembru prošle godine na godišnjem nivou 0,3 odsto, nakon minusa od 0,1 odsto u novembru, prema danas objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, sa sjedištem u kantonu Nušatel.

Indeks cena je u decembru 2014. godine iznosio 98,6 poena, u poređenju sa 100 poena u decembru 2010.

Ljekovi, odjeća i obuća u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu su pojeftinili, dok su cijene u javnom saobraćaju porasle, prenio je švajcarski list 24 sata.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top