Švajcarska bilježi privredni rast | Ekonomist

Švajcarska bilježi privredni rast

Faza recesije kroz koju prolazi Švacjarska uz očekivani pad BDP-a dva kvartala zaredom u ovoj godini, biće nadoknađena rastom u drugoj polovini 2015.

Tako će stopa privrednog rasta za cijelu godinu iznositi 0,4 odsto, predviđa švajcarski istraživački institut KOF.

Ovaj ciriški institut u martu je objavio prognozu po kojoj bi BDP u 2015. trebalo da poraste 0,2 odsto, prenosi švajcarski list 24 sata.

Kako se navodi u saopštenju, nova prognoza zasnovana je na činjenici da je međunarodno okruženje od marta ove godine poboljšano, posebno u Evropskoj uniji, koja je glavni trgovinski partner Švajcarske, dok je u ostalim regionima situacija manje povoljna.

Paralelno, Švajcarska će nastaviti da trpi efekte odluke centralne banke iz polovine januara o napuštanju vezivanja franka za euro, navode stručnjaci ovog instituta.

Posljedično, proizvodnja će nastaviti s padom i u drugom tromjesečju u odnosu na isti period prošle godine, ocjenjuju analitičari KOF-a.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top