Švajcarci imaju plan za franak? | Ekonomist

Švajcarci imaju plan za franak?

Švajcarska je, u osnovi, spremna za intervencije na valutnim tržištima i samo do određene granice može da odustane od odbrane kursa franka.

“Odustanak od odbrane kursa (franka) znači zaoštravanje monetarne politike. Mi to prihvatamo, ali samo do određene tačke. U osnovi smo spremni za intervencije na valutnim tržištima”, izjavio je potpredsJednik Švajcarske centralne banke Žan-Pjer Dantin u intervjuu švajcarskom dnevniku Tagesancajger, koji je prenio riječki Novi list.

SNB je 15. januara šokirala finansijska tržišta odustavši, poslije tri godine, od obrane minimalnog kursa od 1,2 franka za evro, što je izazvalo naglo jačanje “švajcarca”, podsjeća list. Banka je kasnije objasnila da bi je odbrana tog kursa samo u januaru koštala 100 milijardi franaka.

Dantin kaže da je SNB spremna da interveniše na valutnim tržištima kako bi dodatno olabavila monetarnu politiku, ocijenivši da će do stabilizacije tržišta proći još neko vrijeme. On je dodao da centralna banka ne prati samo kurs franka prema evru, nego i prema dolaru.

Upitan o mogućoj novoj valutnoj strategiji, Dantin je rekao da danska politika vezivanja kursa krune za evro ne odgovara Švajcarskoj, ali da singapurski sistem, koji omogućuje singapurskom dolaru uspone i padove u odnosu na valute njenih najvažnijih trgovinskih partnera unutar nedefinsanog raspona, “zaslužuje pažljivu analizu”.

Potpredsjednik Švajcarske centralne banke objasnio je da je odluka o odustajanju od odbrane kursa franka donijeta pošto su rizici takve politike po privredu počeli da prevazilaze korist.

“Teoretski, bilans SNB-a može da raste neograničeno. Međutim, u toj situaciji SNB je, u ekstremnom slučaju, mogla da bude prisiljena da ubrizga na tržište više franaka nego što bi bilo monetarno odgovorno”, objasnio je Dantin, istakavši da je postojao i rizik od gubitka deviznih rezervi.

Veliki gubici mogli su da ugroze SNB-ove godišnje isplate najvećim dioničarima: 26 kantona, ili država, kao i saveznoj vladi, zaključio je Dantin.

 Izvor: Tanjug, Novi list

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top