Suzuki bilježi pad profita | Ekonomist

Suzuki bilježi pad profita

Japanski proizvođač vozila i motocikala, Suzuki, suočio se u periodu april-jun ove godine s padom neto profita od 15,5 odsto.

Do pada profita došlo je zbog vanrednih stavki i slabije tražnje za dvotočkašima, posebno u Aziji, saopšteno je iz te kompanije.

U prvom kvartalu poslovne 2015-2016. godine (april-juni), ova kompanija ostvarila je neto profit od 31,7 milijardi jena (235,6 miliona evra), dok je godinu ranije on vrijedio rekordnih 37,5 milijardi jena, prenio je švajcarski list 24 sata.

Kada se isključe vanredne stavke, kao što su prošlogodišnji prihodi od kompanija u čijem kapitalu Suzuki učestvuje, profit u ovogodišnjem prvom kvartalu pokazuje rast od 8,3 odsto, na 55,16 milijardi jena, uz prihode od 772,85 milijardi jena (plus 8,8 odsto), precizira se u saopštenju.

U segmentu automobila (90 odsto aktivnosti), Suzuki je zabilježio prodaju na nivou prošlogodišnje, odnosno oko 688.000 jedinica. Pad prodaje na japanskom tržištu kompenzovan je rastom u inostrantvu, na čelu s indijskim tržistem, dodaje se u saopštenju.

Iz kompanije navode i da su se suočili s problemima na tržištu motocikala, čija je tražnja u prvom kvartalu poslovne godine oslabila 13 odsto (količinski), a najveći pad imali su u Aziji.

U diviziji nautike, Suzuki je povećao prihode 27 odsto u odnosu na april-juni 2014, posebno zahvaljujući uspješnoj prodaji glisera u SAD-u.

Prije objavljivanja kvartalnih rezultata, cijena akcije Suzukija na Berzi u Tokiju uzletjela je 3,4 odsto, usljed najave ulaska američkog investicionog fonda milijardera, Danijela Loeba, u kapital ove japanske kompanije.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top