Susret Putin-Tramp: Nema razloga za tenzije između dvije zemlje | Ekonomist

Susret Putin-Tramp: Nema razloga za tenzije između dvije zemlje

Predsjednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin sastali su se danas u glavnom gradu Finske, Helsinkiju. Sastanak je održan u Predsjedničkoj rezidenciji. Nakon sastanka, dva lidera su se obratila javnosti, poručujući da su zadovoljni susretom.

– Samit je bio vrlo uspješan i koristan i nema objektivnih razloga za tenzije među dvjema zemljama. Hladni rat je završen, Sjedinjene Američke Države i Rusija bi trebalo da rješavaju probleme zajedno – poručio je predsjednik Rusije, ponudivši da 12 osoba, koje se pominju u optužnici za miješanje u predsjedničke izbore u SAD, bude saslušano, ali je okarakterisao to kao besmisleno.

– Rusija se nikada nije i nikada neće miješati u izbore u SAD – naglasio je predsjednik Ruske Federacije.

Američki predsjednik, Donald Tramp, ponovio je da odnosi SAD i Rusije nikada nisu bili gori, ali je naglasio da misli da se to promijenilo prije četiri sata. Tramp nije Rusiji uputio nijednu riječ kritike zbog pitanja koja su dovela do toga da odnosi Vašingtona i Moskve budu na najnižem nivou još od Hladnog rata.

– Istraga o navodnom ruskom miješanju je katastrofa za SAD. Dvije zemlje moraju pronaći način za saradnju, u potrazi za zajedničkim interesima. Razgovor sa Putinom je bio direktan, otvoren i duboko produktivan, dobar za obje zemlje i dobar za cijeli svijet.

Ovo je prvi bilateralni susret lidera Rusije i SAD od 2010. godine, a sve je uslijedilo dva dana nakon što je Amerika 12 ruskih vojnih obavještajaca optužila za miješanje u američke izbore 2016. godine.

– Svijet želi da vidi da se slažemo – kazao je Tramp Putinu kada su se sreli, čestitajući mu na najbolje organizovanom Svjetskom fudbalskom prvenstvu ikada, te uspjeh ruske reprezentacije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top