Susret ministra Ivanovića i ambasadora Azerbejdžana Eldara Hasanova | Ekonomist

Susret ministra Ivanovića i ambasadora Azerbejdžana Eldara Hasanova

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se sa ambasadorom Azerbejdžana Eldar Humbat Oglu Hasanovom. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana, i posebno dodatnim interesovanjem za jačanje ekonomske saradnje nakon nedavne posjete premijera Crne Gore Mila Đukanovića toj zemlji.

Sagovornici su se saglasili da je sporazum o saradnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede Azerbejdžana finalizovan i spreman za potpisivanje. Ministar Ivanović je uručio ambasadoru Hasanaovu pozivno pismo za ministra poljoprivrede te zemlje da posjeti Crnu Goru, te da se tokom posjete konkretizuju dalji pravci saradnje u oblasti poljoprivrede. Očekivanja od saradnje sa Azerbejdžanom u oblasti poljoprivrede, osim investicionih projekata, idu i u pravcu razmjene iskustva u naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, vinogradarstvu, razmjeni studenata i mladih stručnjaka, organizovanju seminara, studijskih putovanja i obuka, kao i informacija o najnovijim poljoprivrednim mehanizacionim sistremima, marketingu organskih proizvoda.

Ministar Ivanović i Ambasador Hasanov iskazali su spremnost da se na bazi utvrđenih smjernica za produbljivanje ekonomske saradnje dvije zemlje definišu projekti od zajedničkog interesa. Saglasili su se u ocjeni da su postojeće i buduće investicije iz Azerbejdžana u Crnoj Gori, posebno u oblasti turizma, dobra osnova za konkretizovanje saradnje u proizvodnji i plasmanu hrane. S obzirom na pozitivne trendove u oblasti poljoprivrede i sve privlačniji investicioni ambijent u toj oblasti, zaključeno je da bi potencijalne investicije azernejdžanskih kompanija u ovoj oblasti doprinijele povezivanju sjevera i juga zemlje, odnosno najboljem obliku plasmana kvalitetne crnogorske hrane, a samim tim i otvaranju novih radnih mjesta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top