Šuška se da bi Facebook mogao da kupi Twitter

 Ovog vikenda su se pojavila nagađanja kako Facebook razmišlja o akviziciji Twittera.

Zbog takvih i sličnih nagađanja dionice Twittera su u srijedu skočile za šest posto. Međutim, ako je vjerovati analitičaru Robertu Pecku, te glasine jednostavno ‘ne drže vodu’.

Ako se u obzir uzme Facebookova ‘istorija’ akvizicija, Peckova tvrdnja ima smisla. Facebook je 2012. kupio Instagram za milijardu dolara, a u 2014. WhatsApp za 19 milijardi i Oculus za dvije milijarde dolara. Navodno je Zuckerberg 2013. godine pokušao da kupi Snapchat za tri milijarde dolara, ali ga je izvršni direktor Evan Spiegel odbio. Ono što je zajedničko navedenim kompanijama jest da su u trenutku kada ih je Facebook kupio (ili pokušao da kupi) bile uspješne i obećavale velik uspjeh.

S druge strane, Twitterovi pokušaji da poveća broj korisnika su relativno neuspješni, tako da je teško uočiti potencijal koji inače privlači Facebook. Istina, Facebook je 2013. pokušao da kupiti Twitter za 500 miliona dolara u dionicama, ali pregovori su se raspali. Akvizicija je imala puno više smisla tada nego danas.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top