Sunovrat nafte vuče Rusiju sa sobom

Moskva — Ruska privreda će u 2015. godini zabilježiti pad od tri odsto, što je u skladu s predviđanjem MMF i ujedno je bolja prognoza od očekivanja brojnih ekonomista.

Zbog pada cijena nafte i uticaja sankcija koje je međunarodna zajednica uvela Moskvi zbog ukrajinske krize, Rusija bi mogla pretrpjeti prvu recesiju od početka svjetske finansijske krize 2007-2009, prenosi Rojters.

Isti izvor podsjeća da je u decembru Vlada u Moskvi za 2015. godinu računala na mnogo manji pad bruto domaćeg proizvoda od 0,8 odsto, a na osnovu kalkulisane cijene nafte od 80 dolara po barelu, dok kod najnovije prognoze računa sa cijenom od 50 dolara po barelu.

Nafta i gas predstavljuju oko dvije trećine ukupnog izvoza Rusije, kao i polovinu budžetskih federalnih prihoda.

Isto tako, prema najnovijim prognozama ruske vlade, međugodišnja inflacija bi na kraju tekuće godine trebalo da bude 12 odsto, prema 11,4 odsto na kraju 2014.

Takođe se očekuje pad investicija od 13 odsto i vrijednosti maloprodaje od 8,0 odsto.

Ruska centralna banka je, podseća Rojters, predvidjela pad BDP-a od 3,2 odsto u prvoj polovini 2015. godine u odnosu na isti lanjski period, poslije rasta od 0,6 odsto u cijeloj prošloj godini, prema preliminarnim podacima ruske državne statistike.

 

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top