Sunovrat nafte, ide opet ispod 50 USD?

Terminske cijene nafte su danas pale zbog jakog dolara i zabrinutosti u pogledu prekomjernih globalnih zaliha.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 50,82 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 57,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je tokom današnjeg trgovanja u Aziji ojačao prema japanskom jenu, dok je prema evru bio stabilan nakon što je krajem prošle sedmice porastao na tromjesečni maksimum prema evropskoj jedinstvenoj valuti.

Snažan dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Američka nafta WTI je prošle nedjelje pala za 4,0 odsto, a brent za 3,0 odsto, nakon što su Iran i šest zapadnih svjetskih sila postigli dogovor o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, u zamjenu za šta je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija, kao i povratak iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, upola manje u odnosu na 2,2-2,3 miliona nafte koliko je prodavao prije uvodjenja sankcija sredinom 2012. godine.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top