Sunovrat indeksa - trgovinski rat je postao stvaran | Ekonomist

Sunovrat indeksa – trgovinski rat je postao stvaran

Akcije na Volstritu oštro su pale, pri čemu su S&P 500 i Nasdak indeks zabilježili najveći gubitak u više od dva mjeseca.

Veliki pad je posljedica jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svjetskih ekonomija.

Dau Džons skliznuo je 328 bodova ili 1,33 odsto, na 24.252 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 odsto, na 2.717 bodova, a Nasdak indeks 2,09 odsto, na 7.532 boda.

U jednom trenutku S&P 500 indeks bio je na gubitku i 2 procenta, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, za 2,3 odsto.

Ulagače je uznemirila vijest da ministarstvo finansija SAD priprema predlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 odsto vlasništva onemogućila kupovina američkih tehnoloških kompanija.

Ministar finansija Steven Mnučin poručio je kasnije da bi se restrikcije odnosile ne samo na Kinu, nego i na „sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju”.

Premda je kasnije Peter Navaro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Washingtona o investicionim restrikcijama, to nije naročito umirilo ulagače.

Ulagače je dodatno zabrinula poruka iz Harli- Dejvidson da će premjestiti proizvodnju motocikala za Evropsku uniju iz SAD-a jer procjenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 miliona dolara godišnje.

Analitičari procjenjuju da je vijest iz Harli-Dejvidsona izazvala bojazan da oštra trgovinska retorika vodi prema stvarnim posljedicama.

Cijena dionice tog proizvođača motocikala potonula je 6 odsto.

Posljednjih nedjelja tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obe zemlje najavile uvođenje novih carina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top