Sunovrat akcija: Volmart izgubio 22 milijardi dolara za dan

Sunovrat akcija: Volmart izgubio 22 milijardi dolara za dan

Akcije američkog trgovinskog lanca Volmarta pretrpjele su najveći pad vrijednosti u poslednjih 27 godina, izgubivši za samo jedan dan 22 milijarde dolara na berzi.

“Profit će biti umanjen za 6,0 do 12,0 odsto u fiskalnoj 2017. godini, koja se završava u januaru te godine”, navedeno je u saopštenju Volmarta, dok su analitičari koji su učestvovali u “Blumbergovoj” anketi očekivali prosječan rast dobiti od 4,0 odsto.

Tokom redovnog trgovanja na berzi, akcije Volmarta su pale za 10,0 odsto na 60,03 dolara, što je najveći pad od januara 1988. godine, zbog čega je tržišna vrijednost kompanije, u samo jednom danu, umanjena za 22 milijarde dolara, javlja agencija Rojters.

“Blumberg” podsjeća da su od početka ove godine akcije Volmarta izgubile 22 odsto vrijednosti.

U sklopu nastojanja da poveća obim prodaje, Volmart je počeo da ubrizgava sredstva u svoju radnu snagu, kao i u razvijanje onlajn trgovine, što su, kako navodi njujorška agencija, investicije koje će se nastaviti i u fiskalnoj 2017. godini.

Naime, Volmart je u aprilu zarade zaposlenih povećao na devet dolara po satu, a naredne godine planira da ih poveća na najmanje deset dolara. Iz tog razloga, ovogodišnji troškovi kompanije su uvećani za milijardu dolara, a u narednoj godini će iznositi 1,5 milijardi dolara, navodi se u tekstu.

Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top