Sukob na relaciji VW - Škoda | Ekonomist

Sukob na relaciji VW – Škoda

Šef Folksvagenove fabrike “Škoda auto” iz Mlade Boleslave, Bernhard Mejer poslao je pismo zaposlenima da proizvodnja ostaje i dalje na prvom mjestu u Češkoj.

Kako je istakao, prebacivanje u neke druge fabrike koncerna dolazilo bi u obzir samo u slučaju da se “povremeno rešavaju problemi prevelike potražnje.”

“Češka i dalje ostaje dom ‘Škode’. Češke fabrike i pogoni jesu i ostaće na prvom mjestu. Potražnja je, međutim, tako velika da moramo da provjerimo i druge mogućnosti proširenja naših kapaciteta. U ovom slučaju radilo bi se samo o pokrivanju zagušenja proizvodnje”, napisao je šef Škode u pismu u koje je imala uvid češka agencija ČTK.

Jaroslav Povšik je u ime sindikata zaprijetio da će češki radnici prestati da rade prekovremeno ako koncern zaista odluči da seli proizvodnju nekog od čeških modela u Njemačku i natjera Škodu da plaća veće iznose za djelove iz zajedničke platforme koncerna koje ugrađuje u vozila.

“Neki naši radnici imaju slobodan tek svaki trinaesti vikend. Nećemo da radimo na tom modelu da nam posle oni kažu vi zarađujete, konkurencija ste nam. Radije ću ostaviti ljudima slobodne vikende a ljudi će mi aplaudirati”, kazao je Povšik za današnje “Hospodaršske noviny”.

Kompanija “Škoda auto” iz Mlade Boleslave udvostručila je u poslednje tri godine operativnu dobit na 1,2 milijarde eura za prošlu godinu, a marže su porasle za 8,7 odsto, što je Škodu plasiralo na drugo mjesto po profitabilnosti u koncernu.

Izvor: B92 ; Izvor fotografije: Skoda

Komentariši

Top