Suficit tekućih plaćanja Njemačke najveći na svijetu | Ekonomist

Suficit tekućih plaćanja Njemačke najveći na svijetu

Suficit tekućih plaćanja Njemačke je dostigao rekordnih 297 milijardi dolara u 2016. godini, čime je ponovo prestigao kineski i postao najveći na svijetu.

To je saopštio Njemački ekonomski institut Ifo.

To je jednako udjelu od 8,6 odsto bruto domaćeg proizvoda Njemačke, što znači da je zvanični Berlin ponovo prekršio preporučenu gornju granicu Evropske komisije od 6,0 procenata, prenosi agencija Rojters, podsjećajući da je suficit tekućih plaćanja Njemačke u 2015. godini dostigao 271 milijardu dolara.

Evropska komisija i SAD su u više navrata apelovale na zvanični Berlin da poveća domaću tražnju i uvoz kako bi pomogao smanjenju globalnih neravnoteža i podsticanju globalnog rasta, kao i rastu u eurozoni.

Njemačka je, međutim, odbacila takve kritike kao neosnovane, navodeći da je već podigla domaću tražnju uvođenjem minimalne zarade na nacionalnom nivou u 2015. godini i pristajanjem na značajno povećanje penzija u 2016. godini.

Osim toga, vlada u Berlinu je povećala državnu potrošnju na putnu i digitalnu infrastrukturu, kao i izdvajanja za tražioce azila, istovremeno ostajući pri svom cilju zadržavanja uravnoteženog budžeta.

Institut Ifo procjenjuje da je suficit tekućih plaćanja Kine u prošloj godini dostigao 245 milijardi dolara zbog slabijeg izvoza, dok su SAD uknjižile deficit tekućih plaćanja od 478 milijardi dolara.

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je prošle nedjelje izjavio da će rekordan suficit tekućih plaćanja Njemačke vjerovatno biti smanjen u 2017. godini, jer usporavanje globalne trgovine podriva rast izvoza, dok snažna domaća tražnja podiže uvoz, prenosi agencija Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top