Sudija Ustavnog suda Srbije ohrabrio CHF dužnike da tuže banke | Ekonomist

Sudija Ustavnog suda Srbije ohrabrio CHF dužnike da tuže banke

Građani Srbije koji su vlasnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima ovih dana masovno odlučuju da podnesu tužbe za raskid ugovora o kreditu, piše Politika.

List navodi da bi to moglo da bude novo moguće rješenje problema koji u Srbiji muči oko 20.000 porodica.

Potrošačke organizacije, ohrabrene nedavnom izjavom Dragiše Slijepčevića, sudije Ustavnog suda, koji je rekao da su ovi krediti izgubili smisao za jednu ugovornu stranu (klijente) te da su podložni raskidu ugovora, pozvale su zadužene u švajcarcima da podnose grupne tužbe.

Na nedavno održanom seminaru na Zlatiboru, on je rekao da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvataju ove tužbe i da će “u slučaju da ne bude tako Ustavni sud zauzeti takav stav”, podsjeća Politika.

Sudija je tom prilikom objasnio da je valutna klauzula svrsishodna samo do granica očuvanja vrijednosti jednakih davanja ugovornih strana.

Konkretno, ugovaranje kredita u švajcarcima dovelo je do toga da korisnici kredita i posle nekoliko godina redovne otplate (posmatrano u eurima kao valuti sa kojom u Srbiji porede sve vrijednosti nekretnina), duguju isti ili čak iznos veći od onog koji su podigli.

Dejan Gavrilović, predsjednik Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva”, tu tvrdnju potkrepljuje sljedećim primjerom: neko ko je 2008. godine uzeo kredit od 100.000 franaka, što je u tom trenutku vrijedelo 50.000 eura, do sada je otplatio 30.000 eura. U ovom trenutku duguje 90.000 franaka ili 80.000 eura, što je 30.000 više od onog što je ugovorio.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top