Sud u Strazburu odlučio u korist radnika fabrike Radoje Dakić | Ekonomist

Sud u Strazburu odlučio u korist radnika fabrike Radoje Dakić

Petorica bivših zaposlenih kompanije “Radoje Dakić” dobili su pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon skoro sedam godina, spor protiv Vlade Crne Gore, koja mora da im isplati oko 217,300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Bivši radnici ove fabrike mašina dobiće po 2.500 eura kao naknadu štete, budući da je država sredinom prošle godine priznala grešku i pristala na astronomska poravnanja, navode Vijesti.

Oko 1.800 radnika fabrike Radoje Dakić više od deceniju ne može da naplati potraživanja po pravosnažnoj presudi crnogorskih sudova.

Prva presuda u korist pet bivših radnika Dragomira Bulatovića, Rajka Bulatovića, Miodraga Lekića, Veselina Rešetara i Dejana Šabeljića donijeta je krajem novembra prošle godine, ali je konačan otpravak nakon ispravljenih grešaka objavljen 16. februara.

Zastupnik radnika pred Evropskim sudom Dragan Prelević rekao je da je taj sud jednoglasno donio odluku u korist pet bivših radnika fabrike.

Vijesti navode da, ukoliko bi se svih 1.800 bivših radnika obratilo Strazburu, odluka bi i za njih bila kao i za tu petoricu. To znači da bi Vlada trebalo da im isplati preko 80 miliona eura.

Prelević zastupa još 369 radnika fabrike “Radoje Dakić” pred sudom u Strazburu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top