Sud blokirao imovinu Ivice Todorića | Ekonomist

Sud blokirao imovinu Ivice Todorića

Vlasniku koncerna Agrokor, Ivici Todoriću, blokirane su sve nekretnine, kao i dionice i bankovni računi koji glase na njegovo ime. Da je uslijedila blokada najbogatijeg Hrvata, potvrdila je i njegova pravna zastupnica Jadranka Sloković. Naime, Županijski sud u Zagrebu blokirao je Todorićeve nekretnine, dionice i bankovne račune na zahtjev Državnog tužilaštva Republike Hrvatske.

Todoriću je određena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Što se tiče blokirane imovine, blokirani su dio Todorićeve rezidencije Kulmerovih dvora, te dvije oranice u Kloštar Ivaniću i još dva zemljišta. Takođe su blokirana tri Todorićeva bankovna računa u Hrvatskoj, kao i oni u inostranstvu.

Ranije ovog mjeseca, vlasnik Agrokora se predao britanskoj policiji u Londonu, odakle odbija izručenje, tvrdeći da ga hrvatske vlasti politički progone. Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju njegovog koncerna obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Diskordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su oni bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Diskordia i Hrstić menadžeri revizorske kuće “Baker Tilly”, koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Ukupnoj šteti, uz Todorićevu navodnu nepripadajuću imovinsku korist, u iznosu od 151 milion eura, državno tužilaštvo ubraja i dodatna 42 miliona eura pribavljena za “jednu pravnu osobu krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga”.

Komentariši

Top