Stvoriti funkcionalan region za ekonomiju | Ekonomist

Stvoriti funkcionalan region za ekonomiju

Stvaranje potpuno funkcionalnog regionalnog ekonomskog prostora najvažniji je cilj Berlinskog procesa koji poslovna zajednica i zastupnik Komorski investicioni forum (KIF), sa nestrpljenjem iščekuje, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Takav stav o regionalnom ekonomskom prostoru godinu nakon Samita u Trstu i uoči Samita u Londonu, usaglašen je na zasijedanju operativnog dijela Stalnog sekretarijata, Skupština i Upravnog odbora KIF-a zapadnobalkanske šestorke, održanog na predlog predsjednika PKCG, Vlastimira Golubovića u Podgorici.

To bi, kako je ocijenjeno, učinilo region konkuretnijim na globalnoj investicionoj mapi i omogućilo neophodan ekonomski rast, stabilnost i razvoj.

U tom dokumentu poručuje se da prošlogodišnja Studija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pokazuje da, ukoliko bi mjere regionalnih integracija bile uspostavljene, rast u regionu iznosio bi više od četiri odsto od ove do 2022. godine, što bi rezultiralo većim nominalnim BDP za 15 do 17 milijardi eura na regionalnom nivou, sa tendencijom daljeg rasta nakon tog perioda.

KIF je, kako je saopšteno, preko svog Sekretarijata i mreže Komora članica, koji zastupa više od 350 hiljada kompanija u regionu, apelovao na vlade zapadnobalkanske šestorke, Evropsku komisiju (EK), države članice Evropske unije (EU) u Berlinskom procesu, Regionalni savjet za saradnju i druge zainteresovane strane da razmotre predočene preporuke.

”To je neophodno kako bi se omogućila bolja koordinacija i sprovođenje politika koje bi trebalo da dovedu do stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora. Apeluje se na osnivanje ministarstava za regionalnu saradnju u svim vladama zapadnobalkanske šestorke, jer će ta mjera obezbijediti veći politički uticaj i osigurati sprovođenje dogovorenih politika, kao i pored doprinijeti izgradnji povjerenja među političkim akterima u regionu”, navodi se u saopštenju.

Preporučeno je i da je neophodan zajednički rad da region postane konkurentniji u privlačenju stranih direktnih investicija i na podsticanju ulaganja unutar regije uklanjanjem barijera i pojednostavljenjem procedura i propisa.

“Neophodno je i da se razmotre moguće prepreke implementacije prilikom kreiranja politika i strategija kako bi se smanjilo vrijeme između definisanja politika i njihove potpune implementacije. Potreban je i brži i jeftiniji promet roba u regionu i smanje dugih redova kamiona na prelazima, uklanjanjem svih necarinskih barijera, omogućavajući uzajamno priznavanje sertifikata i ubrzavajući proces usvajanja evropskih standarda i uvođenje elektronskih dokumenata”, ukazuje se u saopštenju.

Preporučeno je i da se omogući bolji i lakši pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća u regionu, jer je razvoj tog dijela privrede sredstvo za ostvarenje bržeg rasta i kreiranje novih radnih mjesta. Neophodno je više napora uložiti u smanjenje prepreka za pristup bankarskim kreditima i promovisanje alternativnih oblika finansiranja, kapital, kvazi-kapital, crowd-funding (finansiranje od strane više lica), lizing.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top