Struja za auto-put koštaće 6,6 miliona više zbog PDV-a

Izgradnja elektromreže za dionicu auto-puta Podgorica – Kolašin koštaće 38,2 miliona eura, umjesto planiranih 31,6 miliona, jer državno preduzeće Monteput, za razliku od kineskog izvođača CRBC, mora da plati i porez na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz Monteputa koji upravlja tunelom Sozina.

Vlada je na sjednici 14. februara ove godine usvojila finansijski plan Monteputa i time dala saglasnost da se ova kompanija zaduži za 31,6 miliona eura potrebnih za projekat napajanja ove dionice autoputa električnom energijom.

– Nakon usvajanja plana, tačnije 19. marta obaviješteni smo od Ministarstva saobraćaja da je Ministarstvo finansija dalo mišljenje da Monteput kao investitor ne može biti oslobođen plaćanja PDV-a prilikom realizacije pomenute investicije. Iz tog razloga uradili smo izmjenu finansijslcog plana i ovog kreditnog zaduženja za iznos PDV-a od 6.636.000 eura, tako da je iznos kreditnog zaduženja 38.236.000 eura. Na izmjenjeni plan Vlada je dala saglasnost 25. aprila – kazao je Vijestima izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Monteput će osim dodatnog troška za PDV-a platiti i dodatne kamate za neplanirani dio zaduženja od 6,6 miliona eura.

Monteput će kredit dobiti od državnog Investiciono-razvojnog fonda, a on će taj novac dobiti od Evropske investicione banke. Nakon završetka izgradnje, kako je najavljivano iz Vlade, elektro-mrežu će preuzeti energetske državne kompanije CEDIS i CGES i Monteputu nadoknaditi troškove.

____________________________________________________________________________

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top