Strane banke uložile 21 odsto BDP-a | Ekonomist

Strane banke uložile 21 odsto BDP-a

Strane banke su u Crnu Goru u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu uložile 866 miliona američkih dolara ili 21 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazalo je novo istraživanje Bečke inicijative.

Ulaganje u Crnu Goru je, prema istraživanju, povećano 48 miliona dolara ili 5,6 odsto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, pišu Vijesti.

U prvoj polovini prošle godine ulaganja stranih banaka su smanjena, kao što je to bio slučaj i 2015. godine, kada je pad iznosio 138 miliona dolara.

Istraživanje Bečke inicijative obuhvata 21 zemlju centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), a zasnovano je na podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Rezultati istraživanja o kreditiranju banaka za regiju CESEE, koje obuhvata period od oktobra prošle do marta ove godine, pokazuju da su međunarodne banke nastavile da prave razliku u poslovanju među zemljama regiona na osnovu različitih prinosa, tržišnog potencijala i pozicioniranja.

“Regionalna potražnja za kreditima nastavila je da se povećava posljednjih šest mjeseci, dok standardi ponude nijesu olakšani. Kvalitet imovine grupe, domaći kapital i promjene regulacije negativno utiču na poziciju snabdijevanja zavisnih društava. Udio loših kredita kod podružnica nastavio je da se smanjuje”, navedeno je u istraživanju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top