Stranci otvaraju banke u CG | Ekonomist

Stranci otvaraju banke u CG

Podgorica — Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) trebalo bi najkasnije do 27. januara da izda licence dvijema novim bankama i jednoj mikrokreditnoj instituciji.

Licence za rad trebalo bi da dobiju banka “Zapad” koju formira ukrajinski kapital i banka “Gora” koju otvara konzorcijum iz Švajcarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iza mikrokreditne institucije koja čeka licencu stoji crnogorski kapital.

Prema pisanju “Pobjede”, do sada su obavljene sve propisane kontrole i nema prepreka za izdavanje licenci, tako da se samo čeka zakazivanje sjednice Savjeta, koji treba da ozvaniči tu dodjelu.

Radio i televizija Crne Gore prenosi da je “Pobjedi” u CBCG nezvanično saopšteno da su započete zakonske aktivnosti regulatora na odobravanju licence i trećoj banci – Ziraat banci iz Turske, koja je zahtjev podnijela polovinom decembra.

U Crnoj Gori trenutno posluje 12 banaka, od kojih je Lovćen banka počela da radi u septembru prošle godine i, ne računajući nju, ostalih 11 je, prema izvještajima dostavljenim CBCG, na kraju septembra 2014. imalo pozitivan finansijski rezultat od ukupno 20,72 miliona evra. To je prvi put od izbijanja ekonomske krize da su sve banke zabilježile pozitivan rezultat u poslovanju.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top