Štrajkovi u Renou i Fiatu | Ekonomist

Štrajkovi u Renou i Fiatu

Više hiljade radnika u fabrikama evropskih automobilskih giganata Fijat i Reno u Bursi, centru turske auto-industrije, stupilo je u štrajk tražeći veće plate.

Štrajk je počeo u četvrtak u najvećoj fabrici automobila u Turskoj čiji su suvlasnici Reno i Ojak (penzioni fond turske vojske) i u njemu učestvuje više od polovine od 5.000 zaposlenih.

U međuvremenu su u štrajk stupili i zaposleni u Tofasu – zajedničkoj kompaniji Fijata i turskog Kok Holdinga – koji se solidarišu sa radnicima Renoa i takođe traže veće plate, prenosi AFP.

Pregovori radnika i rukovodstva su u toku, a još se ne zna kada će proizvodnja u fabrici ponovo biti pokrenuta.

U štrajku su od subote i radnici vodećeg proizvođača opreme u Bursi “Coskunoz”.

Fabrika Renoa u Bursi godišnje proizvede 360.000 automobila čime ima veliki udio na turskom tržištu automobila koje je jedan od pokretača ekonomskog rasta Turske.

Do štrajka dolazi samo tri nedelje uoči parlamentarnih izbora u Turskoj koji se održavaju 7. juna, a nakon višegodišnjeg impresivnog rasta turska ekonomija je počela da pokazuje znake slabosti, navodi AFP.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top