Štrajk radnika u fabrici: Zalihe Nutele na izmaku

Proizvodnja Nutele u fabrici na sjeveru Francuske, najvećoj u svijetu, blokirana je već nedjelju dana zbog štrajka radnika koji zahtijevaju veće plate, saopštili su predstavnici sindikata.

U fabrici italijanskog “Ferera” na sjeveru Francuske proizvodi se 600 hiljada tegli dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza, prenosi portal Index.hr.

Prije sedam dana 160 radnika u tom pogonu, stupilo je u štrajk, objavio je Fabris Kanšel, predstavnik sindikata.

– Nijedan kamion od tada nije ušao na područje fabrike niti je odande izašao – dodao je Kašnel.

Nedjelju dana stoji i proizvodnja Kinder buena, ističe Kašnel, a od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Zaposleni zahtijevaju povećanje plata za 4,5 odsto i bonus od 900 eura.

U kompaniji “Ferero” nijesu željeli da komentarišu štrajk, a uprava je u poruci, u koju je uvid imao AFP, naglasila da je blokiran pristup fabrici potpuno nezakonit. Uprava je takođe zaprijetila da će od sudskih vlasti zahtijevati nalog kako bi pristup fabrici bio omogućen.

Predstavnici sindikata odgovorili su da je to neprihvatljivo kršenje prava na štrajk.

Proizvodnja Nutele proteklih godina je obilježena brojnim problemima, dijelom i zbog slabog roda lješnika u Turskoj, koja je njihov najveći izvoznik.

Fabrika u Francuskoj, bila je zatvorena pet dana i u februaru zbog problema sa kvalitetom, a 2015. godine, tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Sežolen Rojal, poručila je Francuzima da ne jedu Nutelu jer njena konzumacija doprinosi deforestizaciji i promjeni klime na planeti, prenosi index.hr.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top