Štrajk prizemljio 140.000 putnika | Ekonomist

Štrajk prizemljio 140.000 putnika

Piloti njemačke aviokompanije “Lufthansa” su u, u borbi za bolje uslove rada i zarada, nastavili juče započeti štrajk koji će trajati do minut pred ponoć.

Štrajk će pogoditi, kako se procjenjuje, oko 140.000 putnika, javljaju mediji.

Štrajkom je posebno pogođen aerodrom Tegel u Berlinu, ali i aerodromi Keln/Bon, Diseldorf, Hamburg, Minhen i drugi njemački gradovi. Računa se da će od ukupno 1.520 letova biti otkazano oko 1.000.

“Lufthansa” putem interneta i SMS informiše svoje putnike o redu letjenja u vrijeme štrajka, a zahtjev kompanije da zakonski zabrani današnji štrajk propao je pred nadležnim sudom za radne odnose, naglašava štampa.

Štrajk je 13. po redu od aprila prošle godine, a i ovaj put je organizovan zbog dugorocnog spora sa upravom o prevremenom penzionisanju, odnosno, zbog plana uprave da ukine propis prema kojem piloti mogu da se penzionišu sa 55 godina, a zatim da primaju do 60 odsto plate sve dok ne napune 65 godina, kada prema njemackom zakonu imaju pravo na penzionisanje.

Štrajkuje se, takođe, i zbog zahtjeva za povišicom od deset odsto.

Poslodavac je ponudio pilotima, u zavisnosti od poslovnog uspjeha kompanije, od 2016. godine tri odsto povećanja zarade, prenose mediji.

Tarifni pregovori neuspješno traju već nekoliko godina.

Iz sindikata pilota brane štrajk, kao sredstvo u borbi za bolje zarade i uslove rada i kažu da su piloti u proteklih deset godina ubedljivo lošije prolazili nego drugi zaposeni-zemaljsko i osoblje u kabinama.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top