Štrajk paralisao Grčku | Ekonomist

Štrajk paralisao Grčku

Štrajk koji su organizovali grčki sindikati protiv mjera štednje paralizovao je u srijedu zemlju uoči glasanja parlamenta o mjerama štednje.

Odloženo je na desetine letova, a neki su i otkazani s početkom četvoročasovnog štrajka zaposlenih u kontroli leta. Grčki ostrva su odsječena od ostatka zemlje od utorka kada su u štrajk stupili zaposleni pomorskih prevoznika. Oni planiraju da završe štrajk u subotu i do tada trajekti neće saobraćati.

Štrajku su se u srijedu pridružili i zaposleni u državnoj upravi i nastavnici, pa su zatvorene škole i muzeji. Ljekari u bolnicama primaju samo hitne slučajeve.

Protesti su planirani u Atini i drugim gradovima.

Grčki parlament bi trebalo u četvrtak da glasa o paketu štednje koji je uslov povjerioca. Mjere uključuju smanjenje penzija i povećanje poreza što bi donijelo godišnje 4,9 milijarda eura.

Grčka već sedam godina pokušava da izbjegne bankrot, a u julu mora da vrati više od sedam milijarda eura Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top