Štrajk mašinovođa u Njemačkoj | Ekonomist

Štrajk mašinovođa u Njemačkoj

Blizu 20.000 članova GDL-a. štrajkuje sedmi put od septembra 2014.

Sindikat njemačkih mašinovođa (GDL) ponovno štrajkuje, a  Njemačke željeznice, Deutsche Bahn, su napravila zamjenski plan koji je dobro poslužio i u prijašnjim štrajkovima. Svaki treći voz na dugim prugama će voziti, ali su u putničkom saobraćaju stvari drugačije. Od sinoć su zaustavljeni i putnički vozovi, a i danas neće voziti, prenosi ARD. Zbog ovoga će ispaštati milioni ljudi.

U štrajku se nalazi blizu 20.000 članova GDL-a. Deutsche Bahn je na svojoj internet stranici objavio koji će vozovi voziti, a koji ne.

Mašinovođe GDL-a štrajkuju sedmi put od septembra 2014. godine.

Štrajk mašinovođa na putničkim linijama bi trebao da traje 48 sati.

Njemačka željeznica je pokrenula postupak protiv sindikata mašinovođa koji su započeli zadnji četverodnevni štrajk, a koji je takođe paralizovao putnike i teretni saobraćaj u čitavoj zemlji. Taj štrajk je završio prije nego što je sud u Frankfurtu štrajk proglasio zakonitim. Sindikat je najprije odbacio ponudu suda u Frankfurtu o dogovoru između Njemačke željeznice i sindikata.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top