Štrajk farmera u Briselu | Ekonomist

Štrajk farmera u Briselu

Glavne saobraćajnice u Briselu noćas su bile zatvorene zbog velikog broja traktora koji su pristizali na masovni protest proivođača mlijeka.

Belgijski mljekari, koji protestuju zbog niskih cijena mlijeka, planirali su da u glavni grad Belgije dovezu čak 5.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina već je prouzrokovao zatvaranje glavnih tunela i avenija koji vode u centar grada.

Organizatori su planirali da konvoj poljoprivrednih mašina prođe kroz centar grada i da se na kraju zaustavi na briselskom trgu Šuman, gde je sjedište većine evropskih insitucija.

Gradske vlasti apelovale su na vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe, a grad su nadlijetali policijski helikopteri.

Mljekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mlijeka nakon što je belgijska vlada, povinujući se propisima EU, posljednjih godina postepeno obustavila doancije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinog mlijeka iz inostranstva.

To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mlijeka od oko 25 odsto, a farmeri tvrde da im prijeti bankrot ako se ponovo ne uvede stari sistem subvencija i carina na uvozno mlijeko.

Izvor: B92, Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top