Stotine hiljada iOS aplikacija uskoro će zastarjeti | Ekonomist

Stotine hiljada iOS aplikacija uskoro će zastarjeti

Kroz samo nekoliko nedjelja Apple bi trebao svijetu predstaviti svoje hardverske novitete za ovu godinu, prije svega novi iPhone. Iako još uvijek traju spekulacije o tome kakav će taj mobilni tačno biti, u koliko će verzija dolaziti, i hoće li i kako Apple nadograditi modele 7 i 7 Plus na 7S i 7S Plus, jedno je sigurno – svi ovogodišnji modeli iPhone-a dolaziće sa iOS-om 11.

Novu nadogradnju mobilnog operativnog sistema već mjesecima isprobavaju beta-testeri, a javno se lansiranje finalne verzije očekuje u septembru. Jedan od najvažnijih “nevidljivih” noviteta ovog OS-a bit će ukidanje podrške za 32-bitne aplikacije i sve iPhone uređaje iz serije 5 i 5C i starije, te iPad modela 4 i starije – tj. sve one koji imaju 32-bitne procesore.

Ukidanje podrške za 32-bitne aplikacije najavljeno je još odavno, pa su developeri do sada ažurirali veliki broj aplikacija dostupnih na App Store-u. Međutim, od otprilike 2,4 miliona aplikacija koje se tamo nalaze još uvijek svoju 64-bitnu verziju nije dobilo njih 187 hiljada, odnosno oko 8%. To su podaci koje je prikupila analitičarska kompanija Sensor Tower.

Od tog broja najviše je igara, gotovo 39 hiljada, koje će sa septembrom prestati da rade na ažuriranim uređajima. Nakon njih slijede aplikacije iz područija obrazovanja, zabave i životnog stila, kojima u velikom broju prijeti nekompatibilnost sa modernim OS-om i u krajnjoj liniji vjerovatno i uklanjanje s App Store-a.

Želite li provjeriti imate li na svojem iOS uređaju neku neažuriranu 32-bitnu aplikaciju, njihov popis možete pogledati u meniju Settings-General-About-Applications.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top