Stopa zaposlenosti u SADu sporo raste | Ekonomist

Stopa zaposlenosti u SADu sporo raste

 

Vašington — Američki poslodavci su u aprilu otvorili 223.000 radnih mjesta, što je solidan rast koji ukazuje oporavak SAD privrede, koja je bila usporena na početku godine.

U saopštenju američkog ministarstva rada navodi se i da je stopa nezaposlenosti u aprilu pala na 5,4 odsto sa martovskih 5,5 odsto, što je najniža stopa od maja 2008. godine, prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

Izvještaj je, međutim, otkrio i neke slabosti, pa su tako martovski podaci o otvaranju novih radnih mjesta revidirani nadolje, na samo 85.000 sa prvobitno saopštenih 126.000 novih radnih mjesta.

U protekla tri mjeseca, poslodavci su otvorili u prosjeku 191.000 pozicija, što je skroman rast, ali još uvijek manji od prosječnih 260.000 mjesečnih radnih mjesta u prošloj godini.

Prosječna cijena rada po satu porasla je u aprilu samo tri centa na 24,87 dolara, dok je u proteklih godinu dana porasla 2,2 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top