Stoltenberg: NATO i EU ne smiju biti suparnici | Ekonomist

Stoltenberg: NATO i EU ne smiju biti suparnici

Generalni sektetar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je, povodom rasprave o formiranju “evropske vojske”, da odbrana Starog kontinenta ne smije da se jača na štetu Sjevernoatlantskog saveza. Stoltenberg je na Forumu “NATO-Industrija” u Berlinu izrazio zadovoljstvo zbog pojačanih napora EU na polju odbrane.

– Dobra je stvar ako evropski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje sarađuju. Ono čime nismo zadovoljni jeste da EU počinje uspostavljati dvojne strukture. NATO i EU je zapravo potreban jedan, snažan i stručan komandni sistem. Ne možemo da dijelimo resurse na pola. Za zemlju kao što je Njemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici, jer je Njemačka, kao i većina drugih članica NATO-a, ujedno i članica EU – poručio je Stoltenberg.

Francuski predsjednik Emanuel Makron 6. novembra pokrenuo je raspravu, predloživši da Evropa izgradi sopstvenu vojsku, što je razljutilo predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je Makronov prijedlog ocijenio uvrjedljivim, uoči dolaska u Francusku na obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata. Makron je poslije probao da umiri Trampa tvrdnjom da prijedlog nije bio uperen protiv Vašingtona.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top