Što prije primijeniti Zakon o konverziji franaka | Ekonomist

Što prije primijeniti Zakon o konverziji franaka

Ni tri mjeseca nakon što je Zakon o konverziji franaka (CHF) u eure usvojen u crnogorskom parlamentu, njegova primjena nije počela. Dodatni šok za građane koji su uzeli kredite u ”švajcarcima” bilo još jedno, drugo po redu, samoubistvo jednog od klijenata Hypo Alpe Adria banke, zbog čega su apelovali na javne institucije da učine sve napore da se zakon što prije primijeni.

 Primijeniti Zakon o konverziji

“Iako znamo da svi dijelimo nedostatke ovog sistema življenja i odsustva vrijednosti, ipak ne želimo da vjerujemo da je život toliko nevažan u Crnoj Gori i da ni druga smrt među nama, dužnicima u CHF-u, nema nikakav odgovoran sistemski odgovor u primjeni, posebno od momenta usvajanja predmetnog zakona od strane Skupštine”, rekao je Dnevnim novinama predstavnik klijenata kredita indeksiranih u CHF Dragan Senić.

Prema njegovim riječima, odgovornim odnosom predstavnika naroda u najvažnijoj kući u Crnoj Gori, u crnogorskom parlamentu, ovaj zakon je značio izlazak iz živog blata za 500 crnogorskih porodica.

 “Još ne možemo da vjerujemo da Centralna banka (CBCG) može da stane na stranu samo jedne ugovorne strane i da preporučuje Skupštini doradu zakona. U ime CEZAP-a, a u ime dužnika koji su kreditnim obavezama trebali da do sada budu već na putu da bar mirno zagrle svoje porodice, iako će im budućnost ostati visoko neizvjesna u naporima da obezbijede prihode za podmirenje rata u eurima, pročitavši šta je predlog CBCG dobili smo zvaničnu institucionalnu dokumentovanu potvrdu da je CBCG odlučila na menadžerskom nivou, na nivou Savjeta CBCG, da ne zaštiti tržišne relacije na bankarskom tržištu Crne Gore”, ističe Senić, dodajući da relacija znači dvostranost i obavezuje na primjenu i sprovođenje zakona iz sfere funkcionisanja bankarskog sistema, ali ne na štetu jedne strane.

Klijenti, tvrdi Senić, i dalje ne mogu da vjeruju da je Centralna banka zauzela zvanični javni stav, kojim se ograđuje od primjene predmetnog zakona.

“Shodno citatima iz osnovnog zakona o radu ove institucije, jasno je da je odgovornost CBCG da pri mjenjuje sve propise, a ne samo one koje nije predložila, ali koje je većinom usvojila Skupština Crne Gore”, zaključio je Senić.

„Ne želimo da vjerujemo kao odgovorni građani Crne Gore da je najvažnija institucija finansijskog sistema naše države, posebno bankarskog sistema, nedovoljno sistemski jaka da stvarno zaštiti tržišne definicije funkcionisanja bankarskog sistema, koje obuhvataju banke, ali i klijente banaka“, tvrdi Senić.

Klijenti, ističe Senić, bez ikakvog zazora smatraju da ovih dana, a pred obavezujuće dostavljanje izvještaja prema Skupštini, Savjet CBCG sa menadžerskim timom troši vrijeme i resurse, pošto ne želi da primijeni zakon jer nadzor primjene zakona znači i tumačenje.

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top