Stižu Italijani: Počinju pregovori o upravljanju EPCG | Ekonomist

Stižu Italijani: Počinju pregovori o upravljanju EPCG

Predstavnici italijanske kompanije A2A dolaze danas na pregovore sa Vladom, koja ih je pred Novu godinu obavijestila da je 15. decembra istekao aneks ugovora o menadžmentu.

Izvjesno je, kako je saopšteno Pobjedi, da nema dogovora o produžetku ugovornih odnosa između A2A i Vlade na tim pregovorima, tako da je ostalo otvoreno samo pitanje ko će upravljati Elektroprivredom (EPCG).

Pregovaraće se o tri opcije. Prva je da se formira crnogorski menadžment, druga da se napravi novi ugovor sa mješovitim menadžmentom, a treći da, ukoliko A2A ostane akcionar, Vlada dozvoli da u menadžmentu participira predstavnik italijanske kompanije.

Vlada je, kako saznaje list, spremna da ponudi Italijanima ključnu menadžersku poziciju u slučaju dugoročne saradnje.

Dosadašnji ugovor, po kojem je sa EPCG upravljao menadžment A2A, do sada je produžavan četiri puta u nastojanju da se nađe kompromis između namjere Vlade da sprovede razvojnu komponentu EPCG i A2A, čiji akcionari gradske skupštine Milana, Breše i Bergama, smatraju da je vrijeme da nakon pet godina počnu da dobijaju dividendu na 430 miliona EUR uloženih u privatizaciju EPCG.

I kada je izgledalo da je nađeno spasonosno rješenje, koje je podrazumijevalo formiranje kćerke firme EPCG, takozvanu SPV kompaniju u kojoj bi Vlada imala 51 odsto udjela, a EPCG ostatak, izbili su nesporazumi sa češkom Eksim bankom.

Ta je banka, naime, pristala da kreditira investitora drugog bloka Termoelektrane (TE), na predlog kompanije Škoda Praha, koja je izabrana da gradi to energetsko postrojenje u Pljevljima za 388 miliona EUR.

Škoda Praha je, shodno tenderskoj dokumentaciji, obavezana da obezbijedi kreditora za 85 odsto investicije najmanje. Češka banka, međutim, smatra da SPV nije dovoljno dobar garant za tako veliku investiciju i insistira da garanciju za kredit da ili EPCG ili Vlada.

Vlada je, kako je obavijestila partnere u A2A, odlučila da garanciju za zajam da EPCG.

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top