Stiže Windows 10 | Ekonomist

Stiže Windows 10

Microsoft je najavio kako će Windows 10 biti dostupan od 29. jula. Postojeći korisnici Windows 7 i Windows 8.1 verzije operativnog sistema mogu da očekuju besplatnu nadogradnju.

Taj se datum odnosi na personalne kompjutere i tablete, dok će verzija za mobilne uređaje biti dostupna nešto kasnije. Novu verziju Microsoftovog operativnog sistema definiše povratak ‘start’ dugmeta, kao i novi browser naziva ‘Edge’, koji bi trebao da zamijeni Internet Explorer.

Novi pretraživač će da omogući komentarisanje i dijeljenje komentara, čuvanje web stranica za offline čitanje i mnoge druge korisne funkcionalnosti. Moguće ga je povezati s Microsoftovim digitalnim asistentom imena Cortana, koji bi trebao da optimizira rezultate pretrage skladno preferencijama korisnika.

Windows 10 će da omogući logovanje preko funkcionalnosti nazvane Windows Hallo, što u principu podrazumijeva prepoznavanje lica (face recognition).

Procurila je i cijena, iako informacija nije službeno potvrđena – Windows 10 Home trebao bi da košta 109 dolara, a Windows 10 Professional 149 dolara.

– Windows 10 osmišljen je kao nova generacija Windowsa za milijardu i po trenutnih korisnika u 190 zemalja širom svijeta. – stoji u službenom objašnjenju.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top