Stiven Mnučin novi američki ministar finansija | Ekonomist

Stiven Mnučin novi američki ministar finansija

Američki kongres potvrdio je Stivena Mnučina za ministra finansija, uprkos oštrom protivljenju Demokrata.

Demokrate su tvrdile da je bivši bankar vršio “prinudne naplate” dok je bio na čelu “One vest banke”, prenosi AP.

Mnučin je položio zakletvu u “ovalnom kabinetu” pred predsjednikom Donaldom Trampom, koji je tom prilikom rekao da bi Amerikanci trebalo da znaju da je “nacionalni finansijski sistem u stvarno pravim rukama”. Tramp je za novoizabranog ministra finansija kazao da je “finansijska legenda sa nevjerovatnom stazom uspjeha”, kao i da je cjelokupnu karijeru posvetio zarađivanju novca u privatnom sektoru, te da će sada raditi u ime Amerikanaca.

Republikanski kongresmeni su, prije nego što je potrđena njegova nominacija, istakli da ga njegovo dugogodišnje stalno mjesto u finansijskom sistemu kvalifikuje za tu poziciju, gdje će imati vodeću ulogu u razvoju ekonomske politike.

Glavna zamjerka demokrata je ta što smatraju da se obogatio oduzimajući hipoteke američkim porodicama na početku ekonomske krize 2009. godine. “Svoju karijeru je izgradio profitirajući na nesreći radnika”, rekao je jedan od demokratskih senatora.

Mnučin je izabran sa 53 glasa za i 47 glasa protiv.

Istovremeno, Kongres je potvrdio i nominaciju fizičara Dejvida Šulkina za ministra odjeljenja za veterane, a izabran je jednoglasno.

 

Izvor: AP/B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top