Stiglic upozorava: Stanite, izazvaćete loš efekat | Ekonomist

Stiglic upozorava: Stanite, izazvaćete loš efekat

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Jozef Stiglic pozvao je Japan da odloži planirano povećanje poreza na potrošnju.

On je upozorio da bi podizanje poreske stope moglo da naškodi zaduženoj privredi s obzirom na krizu na svjetskim tržištima.

Stiglicov komentar uslijedio je povodom dvoumljenja japanskog premijera Šinza Abea u pogledu povećanja poreza na potrošnju, i moguće promjene njegovih ranijih obećanja vezanih za sprovođenje te mjere, prenosi agencija Frans pres.

Stiglic, dugogodišnji kritičar strogih šema štednje koje sprovode zapadne vlade, sastao se s Abeom i drugim visokim japanskim zvaničnicima uoči majskog samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u Japanu.

On je upozorio na štetne posljedice podizanja poreza na potrošnju sa sadašnjih 8,0 na 10 odsto, koje je planirano za april 2017. godine.

“Povećanje poreza na potrošnju sada bi imalo pogrešan efekat”, rekao je Stiglic novinarima poslije sastanka, dodajući da prije nekoliko godina niko nije očekivao da će globalna ekonomija biti tako slaba kao što je danas.

“Kada se ekonomske okolnosti mijenjaju, morate da prilagoditi svoje politike”, dodao je bivši savjetnik američkog predsjednika Bila Klintona, koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2001. godine.

Analitičari su spekulisali o tome da Abe želi da odloži nepopularno podizanje poreza, dogovoreno prije nego što se on vratio na vlast, pošto poslanici kreću u utakmucu za izbore za gornji dom parlamenta, koji se očekuju u julu.

Posljednje povećanje poreza sa 5,0 na 8,0 odsto u aprilu 2014. godine, prvo u toj zemlji u 17 godina, usporilo je potrošnju i gurnulo treću po veličini svjetsku privredu u kratkotrajnu recesiju.

Kritičari, pak, kažu da Japan mora da poveća poreske prihode zbog narastajućih dugova i da plaća sve veća socijalna davanja, budući da japansko stanovništvo naglo stari.

Vladina blagajna je “duboko u crvenom” sa iznosom javnog duga dvostuko većim od bruto društvenog proizvoda zemlje, najgorim među razvijenim ekonomijama, navodi francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top