Stejt Department uvrijeđen ruskom izjavom | Ekonomist

Stejt Department uvrijeđen ruskom izjavom

Portparolka američkog Stejt departmenta, Heder Nauert nazvala je uvredljivom izjavu ministra spoljnih poslova Rusije, Sergeja Lavrova o „lažnoj diplomatiji“.

„Ovo je još jedan slučaj kada svjetski lider, visoki diplomata govori nešto što je uvredljivo, smiješno… Neću to da komentarišem“, rekla je Nauterova na konferenciji za medije.

Ona je dodala da smatra da se Zajednički istražni mehanizam „uvažava i cijeni, to je tijelo koje se ozbiljno bavi svojim poslom“. Nauertova je rekla da je mehanizam zaključio da je Vlada Sirije upotrijebila hemijsko oružje. „Rusija očigledno ne želi da pozove Siriju na odgovornost zbog tih akcija“, istakla je ona.

Lavrov je ranije komentarisao izjavu američke ambasadorke u UN, Niki Hejli, da ruske diplomate nisu željele da razgovaraju o rezoluciji o mandatu misije UN-OZHO u Siriji. Prema njegovim riječima, Vašington ne želi da vidi pravedni mehanizam UN-OZHO u Siriji. On je takođe nazvao lažima riječi Hejlijeve da je poslednjih nekoliko dana bezuspješno pokušala da kontaktira svog ruskog kolegu Vasilija Nebenznju.


Izvor: B92

Komentariši

Top