Štednja: Pravilo "10 %" zaista funckioniše

Štednja: Pravilo “10 %” zaista funckioniše

Kada se radi o štednji i ulaganju za budućnost, istorijsko pravilo “od oka” je deset posto. Uštedite deset posto prihoda svakog mjeseca i postaćete bogatiji više nego što ste sanjali da je moguće.

Ponekad je potrebno štedjeti više, posebno ako imate ambiciozne snove za starost. Zavisi od vaših godina, o tome koliko još imate godina do kraja aktivnog radnog vijeka, i kamatnoj stopi koju dobijate za svoj novac. Ali započnite prihvatajući uvjerenje da deset odsto od svega što zaradite pripada samo vama.Ako uštedite deset odsto od svega što zaradite u sljedećih 10 godina, koliko ćete novca imati? Godišnju platu, odnosno zaradu puta deset, zar ne? Pa ne baš. Imaćete i kamate koje su se, na ovaj, ili onaj način, kumulirale na vaša ulaganja kroz 10 godina. A taj kumulativni činitelj je ono što čini “pukih” deset odstvo moćnim iznosom za štednju.

Isplanirajte svoj budžet tako da imate novca za plaćanje ličnog uživanja i zadovoljavanje vrijednih ličnih želja bez trošenja više od devet desetina ličnog prihoda.

Kad primite zaradu i bilo koji novac, uzmite olovku, ili digitron u ruke, pa napravite raspored o tom novcu.

Odredite koliko ide na stan, za ishranu, za garderobu i ostalo, a koliko ostavljate za cr rade od koje se ne bi moglo ma i najmanje uštedjeti. Isplatite prvo sebe.

Odvojite 10% prihoda na stranu i ne trošite taj novaci Ako vas nužda i natjera da ga potrošite, vratite ga što prije na mjesto gdje ste ga čuvali! Pa tako danas malo, sjutra malo, i za godinu dana i sam štediša se prijatno iznenadi, kako je neosjetno, samom sebi, a od sebe uštedio!

Zaključak: što veća zarada, to veća i ušteda. Treba sebi podići cijenu znanjem, umijećem (teorijsko znanje + praktično iskustvo vršenja prakse) i/ili imanjem, kroz šta se povećava sposobnost zarađivanja.

Treba sebe učiniti nekome potrebnim tako da je taj neko spreman za to da plati.

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top